Langtur og overnatting

De lokale turistforeningene opprettholder et fantastisk tilbud for turgåere i nasjonalparken. Vil du ut på langtur, kan du lange i vei på godt merkede stier og overnatte i en av de mange ubetjente hyttene både i og utenfor nasjonalparken. Av Nordlandsrutas 650 kilometer går 60 kilomenter gjennom Junkerdal nasjonalpark, fra Trygvebu i Sør, til Lomi i Nord. Hyttejuvelen i Junkerdal nasjonalpark er den koselige Argaladhytta, som opprinnelig var en jaktbu for bygdefolket. Denne finner du midt i den frodige Skaitidalen, en dagsmarsj fra Trygvebu i den lille fjellbygda Skaiti. 

Argaladshytta (Foto: Mona Stengen)

Nordlys (Foto: Bjørn Svendsen)

Dagsturer fra Jakobsbakken

Helt nord i nasjonalparken, i nærheten av det lille gruvesamfunnet Sulitjelma, finner man høgfjellsgruva Jakobsbakken. I dag er gruvene nedlagt, men de gamle bygningene står fortsatt og gir besøkende en følelse av samfunnet som en gang fantes her oppe i yttergrensen av nasjonalparken. Her kan man oppleve spennende kulturhistorie, og gå korte dagsturer med nydelig utsikt. Også vinterstid er dette et flott besøksmål som det er lett å komme seg til. Jakobsbakken byr på fantastiske skiløyper og gode muligheter for nordlysspotting.

Topptur til Solvågtinden

Solvågtinden er et landemerke i Saltdal og et velkjent syn for de som ferdes langs E6 over Saltfjellet. Fra Junkerdalen ser toppen nærmest utilgjengelig ut med sin spisse profil, men toppen lar seg bestige fra nord. Turen starter fra Nordland nasjonalparksenter, og er både lang og krevende – 18 kilometer totalt, med en stigning på 1434 meter.

Solvågtind (Foto: Johan Rova)