Reindrift

Reindriftssamer har levd i og brukt Junkerdal nasjonalpark som beiteområde helt siden 1500-tallet. For den som leter er det mulig å finne kulturminner i form av gammer, hellere og ildsteder. Mange av navnene i fjellet stammer fra den samiske kulturen. Ofte gir navnene viktig informasjon om fremkommelighet og landskapet man ferdes i. For eksempel kommer stedsnavnet Skaiti fra Skáidi som betyr «landområdet mellom to elver som renner sammen».

I dag har Balvatn reinbeitedistrikt rein i nasjonalparken, i tillegg til at svenske samer kan benytte deler av området. På våren, og spesielt år med vanskelig beite, lever reinen på sine siste reserver. Reinen trenger beitero i denne perioden, og ser man rein med kalver må man trekke unna. Rein reagerer kraftig på hund, så husk å følge med hvis du har med hund og båndtvang i perioden 1. april til 20. august.

Reinsimler med hver sin kalv i en svært sårbar periode på året (Foto: Jim T. Kristensen)

Folk på Argaladhytta som opprinnelig ble satt opp som en jaktbu, men som i dag er en DNT-hytte midt i Skaitidalen. (Foto: Oskar Pettersen)

Lokalt friluftsliv og jakt

Nasjonalparken verner ikke bare om naturen, men skal også gi mulighet for å oppleve natur og landskap gjennom tradisjonelt friluftsliv. Lokalbefolkningen har nær tilknytning til disse områdene, og jakt og fiske står sterkt. Jakta var en svært viktig inntektskilde for de lokale gårdene. Jakt var ikke en rekreasjonskilde som i dag, men en livsnødvendig syssel for å skaffe mat og inntekt på gården. Området har også vært et viktig høstingsområde for gårdene nede i dalene som drev et utmarksbasert jordbruk. Man finner i dag flere nyere kulturminner etter denne bruken i form av utmarksslåtter, høyløer, jaktbuer og båter.