Plante- og dyreliv
Selve Junkerdalen danner en grense med den sure granitten på sørsiden, og de mer basiske og kalkrike bergartene på nordsiden og innover nasjonalparken. Sammen med relativt gunstig sommerklima har dette skapt livsmiljøer for vegetasjon man ikke finner andre steder.
Planter
Junkerdal nasjonalpark er en klassiker for botanikere, og her vandrer man nærmest på «hellig grunn» i fotsporene til gamle vitenskapsmenn. Nordlig bergjunker er områdets særegenhet og en nær slektning av den staselige bergfruen, Norges nasjonalblomst. Nordlig bergjunker finnes bare i Junkerdal nasjonalpark i tillegg til en liten lokalitet i Troms.
Blomsterprakten kan også ta pusten fra en mindre erfaren vandrer. Den hvite reinrosa er et flott syn, og kan vokse i store tuer i nasjonalparken. Lapprosa er litt mer sjelden, men er svært vakker der den kan bre seg ut i lilla tepper.
En annen underlig art er grønlandsstarren, som ble oppdaget oppunder Solvågtinden i forrige århundre. Den vakte oppsikt fordi arten bare var kjent fra Grønland og Nord-Amerika – som er for langt unna til at planten kunne ha spredt seg hit naturlig. Den blir derfor betegnet som en «istidsovervintrer», men forskere undrer fortsatt på hvor den kan ha overlevd i denne perioden. På isfrie banker langs kysten eller på de store toppene som stakk opp fra det enorme isplatået for mer enn 10 000 år siden?
Nordlig bergjunker, lodnemyrklegg og fjellsolblom (Foto: Oskar Pettersen)
Fjellvåk (Foto: Kurt Erikstad)
Fugler
Fuglelivet er rikt og variert. Fjellendene – svartand, bergand, havelle og sjøorre – trives i de mange små og store vannene i nasjonalparken. Områdene rundt Rosna og Fuglvatnet er spesielt rike. Havella har minst tre ulike drakter gjennom året, men alle er broket i hvitt, brunt og svart, og med helmørke vinger. Sangen er nasal, litt jodlende og kan minne om klarinett! I samisk kultur har havellas sang inspirert til joik.
Den sterkt truede lappspurven lever også i disse områdene. Bestanden av lappspurv har gått kraftig tilbake i Norge de senere årene, men ingen vet helt hvorfor. Du finner den gjerne i vierområder, og for å være sikker på arten kan du se etter den oransje nakkeflekken.
Nasjonalparken er også viktig hekkeområde for rovfugler. Fjellvåken er et vanlig syn i nasjonalparken som gjenkjennes med sine mørke «vingeflekker» og klagende sang om du nærmer deg reiret. I hekke og yngletida er det viktig å vise ekstra hensyn når du ferdes i fuglenes leveområder.
Dyr
Dyrelivet ellers er også mangfoldig. Junkerdal nasjonalpark er et av få steder i landet der man kan møte på flere av rovdyrene våre på en og samme tur. Både jerven og gaupa har fast tilholdssted i parken, og streifdyr av bjørn kan også finne på å vandre over nasjonalparkgrensa.
Sammen med verneområder over grensa i Sverige er også Junkerdal hjem til en liten gruppe fjellrever, og oter finner også gjerne på å komme innom nasjonalparken. Av de litt mindre dyrene er det også tidvis mye lemen å møte på, og det rike plantelivet tiltrekker seg sjeldne sommerfugler som polarblåvinge og mjeltgulvinge.
Lemen (Foto: Inge Sollund Ingvaldsen)