Om nasjonalparken
Junkerdal nasjonalpark er et stort fjellområde som ligger langs svenskegrensa i kommunene Saltdal og Fauske i Nordland. Sammen med vernet natur på svensk side, utgjør nasjonalparken et av de største vernede områdene i Europa. Navnet har nasjonalparken fått fra den dype Junkerdalen som rammer inn nasjonalparken i sør. Her har nasjonalparken flere langstrakte u-daler mellom høyreiste fjellpartier. I dette området finner man blant annet den markante Solvågtinden (1559 meter), som er et kjent turmål og et landemerke i Saltdal kommune. Lengre nord i nasjonalparken glir landskapet over i roligere fjellformasjoner med langstrakte vidder og store vann.
Hvorfor nasjonalpark?
De kalkrike fjellene mellom Norge og Sverige har siden 1820-tallet blitt oppsøkt av botanikere og vitenskapsmenn på grunn av sitt spesielle og rike planteliv. Allerede i 1928 ble deler av dagens nasjonalpark opprettet som et plantefredningsområde og 64 arter ble fredet mot innsamling og ødeleggelse. I 1986 la Statens naturvernråd frem en landsplan for nasjonalparker der de mente at Junkerdal-Balvatn området burde bli en nasjonalpark, da området var et av de mest verneverdige områdene i landet, både med tanke på botanikk og landskap. Det skulle gå litt tid, men i 2004 ble endelig Junkerdal nasjonalpark opprettet. Nasjonalparken ble vernet med mål om å bevare et stort og tilnærmet urørt naturområde, med tilhørende biologisk mangfold (med spesiell vekt på det unike plantelivet), geologiske forekomster og kulturminner. Samer har drevet reindrift i Junkerdal nasjonalpark siden 1500-tallet, så ivaretakelsen av naturgrunnlaget for samisk kultur, næringsutnyttelse og reindrift står også sterkt. I Junkerdal nasjonalpark skal man også ha mulighet til å oppleve natur og landskap med få eller ingen inngrep, spesielt gjennom utøving av tradisjonelt og enkelt friluftsliv.
Utsikt mot Solvågtinden og den dype Junkerdalen, fjellsmella flotter seg i forgrunnen (Foto: Johan Rova)
Fjellskitur. Nordre Saulo i bakgrunnen (Foto: Kåre J. Pettersen)
Hva er lov?
Du kan bevege deg fritt og overnatte hvor du vil i Junkerdal nasjonalpark, og du er velkommen til å nyte det enkle friluftslivet. Med en slik «allemannsrett» kommer også en «allemannsplikt», det vil si at du har et ansvar for å ferdes mest mulig sporløst. I naturen har du et ansvar for å ta hensyn til andre, blant annet ved å rydde og plukke opp søppel etter deg. Søppel må tas med ut igjen og kan ikke kastes noen steder i nasjonalparken, heller ikke på hyttene eller i utedoene.
Du kan plukke bær og matsopp som ellers, men alle planter, både levende og døde, er fredet i nasjonalparken. Det er kun lov å bruke enkle nedfallskvister og greiner til å fyre bål.
Fiske kan du gjøre fritt og overalt, så lenge du har fiskekort og følger lokale fiskeregler . Jakt- og fiskekort administreres av Statskog og fås kjøpt på inatur.no
.
Ta gjerne en titt på verneforskriften til Junkerdal nasjonalpark , hvis du vite mer om hva som er lov og ikke i nasjonalparken.
Verneområder rundt Junkerdal nasjonalpark
Dypen naturreservat (7 km2) er et lite naturreservat med storvokst gammel furuskog.
Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark (2192 km2) er Norges mest variasjonsrike nasjonalpark, fra fjord i vest til åpne fjellvidder i øst.
Saltfjellet landskapsvernområde (494 km2) er et geologisk interessant område, samt et viktig leveområde for fjellrev.
Junkerdalsura naturreservat (13,7 km2) er et botanikkparadis med spennende og svært variert flora.
Stor-Graddis naturreservat (5 km2) er et område med en variert og spesiell furuforekomst med betydelig tørrgadd og læger.
Saltfjellet landskapsvernområde (Foto: Jonas Andersen)